Reizen met je huisdier: Deel 2

In de vorige post vertelde ik over mijn plannen om twee egels op te halen uit Engeland en hoe ik heen en terug ga en al deels over de nodige papieren. Inmiddels zijn we een heel stuk verder!

Papieren

In de vorige post vermeldde ik dat je een import notification form mest versturen minimaal 24 uur voor aankomst in de UK. Dit gaat echter alleen op voor commerciële import, dus in geval van een bedrijf. Een behoorlijke miscommunicatie die toch al gauw 6 papiertjes scheelt om uit te printen! Het papier met de eisen om quarantaine te voorkomen, hoeft niet ondertekend te worden door de dierenarts, maar kun je in feite zelf in elkaar zetten en ondertekenen. Het is desondanks wel verstandig om je in te dekken en naast de eigendomsverklaring (Klik voor voorbeeld), een dierenarts een gezondheidsverklaring te laten maken. Tot nu toe hebben we voor de dieren dus:

  • Eigendomsverklaring
  • Stamboom
  • Gezondheidsverklaring dierenarts

Nederland heeft geen expliciete eisen voor de import van dieren, dus hiermee hoef je geen rekening te houden anders dan de bovenstaande. Dat was dus lekker snel geregeld!

De boot

Na wat meer contact met Stenaline ben ik weer een stukje wijzer geworden. Na inchecken van de bagage en het boarden van de boot, moet je je met je huisdier melden bij de receptie. Vanaf daar wordt je naar het speciaal ingerichte huisdier dek geleid, waar je ze veilig kunt achterlaten. Er is hier verwarming en ventilatie en de dieren mogen ofwel in speciaal ingerichte kennels ofwel in hun eigen vervoersbox worden geplaatst tot het eind van de reis. Tussendoor wordt aangeraden minimaal 1 keer bij de dieren te kijken of alles goed gaat en ze te verzorgen, maar in principe is het dek altijd toegankelijk door te melden bij de receptie of het huisdier dek en toegang te vragen aan een medewerker. Kleine huisdieren vragen ze géén extra kosten voor. Deze meerkosten gelden alleen voor honden, katten, fretten en andere grotere (huis)dieren.

Houdt er rekening mee dat via de boot, je 7 uur onderweg bent. Er is genoeg mogelijkheid om jezelf te vermaken met restaurants, een bioscoop en véél meer luxe, maar houdt toch ook rekening met de dieren die water en eten nodig kunnen hebben. Bovendien zijn er veel meer huisdieren aanwezig en kunnen ze daar behoorlijk stress van ervaren. En natuurlijk zul je bij Witbuikegels regelmatig moeten kijken of ze genoeg verwarmd zijn.

Overnachtingen

Omdat ik in best wat plekken moet zijn, was het vinden van de overnachtingen best een dingetje. In Engeland is het een stuk lastiger een accomodatie te vinden waar je met (kleine) huisdieren terecht kan. Het eerste hotel wat ik benadert had in Harwich, heb ik tot op heden nog geen enkele reactie van gehad. Het hotel wat ik uiteindelijk geboekt heb, was een stuk makkelijker mee t communiceren en is erg makkelijk! Het hotel ligt op 2 minuten met de trein van Harwich International en op loopafstand van het strand en een aantal monumenten.

De volgende nachten wilde ik in London overnachten, omdat het centraal ligt met waar ik verder moet zijn. Dat bleek een stuk lastiger.. De meeste hotels accepteren geen huisdieren, hebben ontzettend slechte reviews waardoor je het risico niet wil nemen of zijn aardig aan de prijzige kant en is een creditcard noodzakelijk om een borg te betalen bij aankomst. Campings zijn makkelijker, maar liggen vrij ver buiten de stad en is niet ideaal als je je eigen kookgerei mee moet nemen. Vakantieparken in de omgeving zijn er ook niet veel en ook ver buiten de stad.

Na anderhalve maand werd ik getipt om eens op AirBnB te kijken. In eerste instantie vond ik het raar en was ik erg sceptisch om bij anderen in huis te slapen die je niet kent. Maar na wat reviews lezen, kijken hoe AirBnB omgaat met veiligheid en boekingen, ben ik toch gaan zoeken naar een adres waar ik welkom ben met de egels. Nét buiten London City op een kleine 20 minuten lopen naar de Tower Bridge, heb ik uiteindelijk een kamer gevonden! Het enorme voordeel van AirBnB was al snel duidelijk: je kunt de hosts eerst een bericht sturen met eventuele vragen, je kunt meerdere hosts benaderen zonder een boeking te doen en pas wanneer je een adres vindt die aan je verwachtingen voldoet, kun je de kamer reserveren. Bij de reservering kun je aanvinken dat je alle benaderde hosts van andere adressen op de hoogte stelt van je boeking. Scheelt je weer zelf overal achteraan mailen! Ideaal ook, want door vooraf eerst contact te leggen bij de host, krijg je gelijk al een idee over de persoon bij wie je terecht komt. Ook zijn de profielen van de hosts makkelijk bereikbaar en staat er doorgaans veel informatie over hen en de woning.

Trein en metro

Het regelen van de treintickets enzo was ook best even een dingetje. In eerste instantie dacht ik aan een BritRail Pass, waarmee je onbeperkt met de trein kunt reizen in Engeland. Helaas, voor mij, is die niet geldig in de metro en niet in London Underground treinen. Gezien de helft van mijn reis daar uit zou bestaan, was het voor mij geen handige optie.

De volgende optie was dus om losse treinkaarten te kopen. Gezien ik geen creditcard heb en dus niet op de plof van alles kan kopen, wil ik de treinkaarten vooraf in huis hebben zodat ik me daar geen zorgen over hoef te maken. Via The Trainline of via National Rail kun je online kaartjes kopen. Via The Trainline kun je ze bij elk ticketmachine op een station ophalen, via National Rail kun je ze ook laten opsturen zodat je de tickets op voorhand in huis hebt. In beide gevallen kun je met zowel credit card, debit card als Paypal betalen.

Voor de metro en London Underground heb je een Oyster card, een soort ov chipkaart, waarmee je met al het openbaar vervoer in London kunt reizen. Ikzelf heb er geen en voor één reisje naar London kan het ook niet uit om er 1 te kopen, maar ik mag er gelukkig één lenen van een vriendin. Hiermee ben je meestal binnen enkele minuten binnen het hart van London, mocht je het niet lopend willen doen. Of ik er veel mee zal doen, weet ik niet. Maar het is wel zo makkelijk om er een op zak te hebben!

Voor de reizen binnen Nederland tot aan de boot en terug, kun je het best kijken op Spoordeelwinkel of er speciale dagaanbiedingen zijn waarmee je vaak flink wat geld kunt besparen!

Juuth

Leave a Reply

Your email address will not be published.