Huisvesting

Een goede kooi voor egels is minimaal 100 cm breed en 50 cm diep. De kooi moet vrij zijn van tocht, maar moet wel ventileren. Een aquarium, terrarium of zelfgemaakt verblijf in een kast is de beste optie. Een aquarium moet dan wel voorzien zijn van een deksel van gaas, en een terrarium of zelfgemaakt verblijf moet op zijn minst een ventilatierooster hebben. Traliekooien zijn ook geschikt, maar let dan wel extra goed op dat de kooi niet op een tochtige plek staat.

Net als elk ander dier heeft ook een egel bepaalde toebehoren nodig. Allereerst is een schuilplaats nodig. Een goede richtlijn is om het formaat van een volwassen cavia aan te houden zodat je zeker weet dat het ook past. Een loopwiel is geen overbodige luxe. Deze moet minimaal 30 cm zijn zodat ze mooi recht lopen met hun rug. Als ze krom lopen met hun lichaam is het loopwiel dus te klein. Aan te bevelen is een Flying Saucer Large. Deze kosten meestal om en nabij de 15 euro en zijn 100% veilig. Bij andere loopwielen wil het nog eens voorkomen dat er gaten en/of spleten in het loop oppervlak zitten waarin ze hun tenen/ poten kunnen breken. De Flying Saucer heeft dat dus niet en is ook erg makkelijk schoon te houden. Voor speelgoed kun je veel dingen gebruiken. Lege toiletrolletjes, kattenballetjes, knuffeltjes, noem het maar op. Let wel op dat er geen spleten of gaten in zitten waar hun kop in vast kan komen te zitten. Naast deze toebehoren heb je natuurlijk nog twee voerbakken nodig die ook voor cavia’s gebruikt worden en een waterbakje die ze niet kunnen omstoten. Eén voerbak is voor de brokken egelvoer, het andere voor de voedseldieren. Sommige mensen willen als decoratie vaak planten. Levende planten worden echter wel afgeraden omdat deze meestal erg giftig zijn. Je kunt prima plastic plantjes gebruiken, of linnen plantjes, maar wel even uitkijken dat er geen scherpe punten aan zitten die de oogjes kunnen verwonden.

Omdat de egel vrij veel poept en plast is het echt nodig steevast elke week de hele bodem te vervangen en ook de rest van de kooi schoon te maken. Egels hebben stoflongen en kunnen erg last krijgen van stoffige bodembedekkers. Veel soorten zaagsel zijn dus niet geschikt, maar grove zaagselsoorten -die extra afgezogen zijn- kunnen wel gebruikt worden. Verder zijn Back2Nature , houtpellets, fleece of Ecobed goede bodembedekkers. Als je een mannetjesegel hebt, kies dan een grove bodembedekker die niet in zijn geslachtsdelen kan blijven plakken. Dit kan gaan ontsteken!

Ze moeten ook verwarmd gehouden worden. Het best is om dit te doen middels een keramische warmtelamp die aangesloten wordt op een thermostaat. De temperatuur moet zowel overdag als ’s nachts tussen de 22 en 25 graden Celsius gehouden worden. Witbuikegels zien heel veel soorten licht, dus een warmtespot zou hun ritme flink overhoop kunnen schoppen. Ook een infraroodlamp kan beter niet worden gebruikt.