Gezondheid

Witbuikegels kunnen soms wormen of andere parasieten krijgen doordat ze insecten en vlees eten, door bodembedekking of andere oorzaken. Het is daarom belangrijk om goed in de gaten te houden of de egel afvalt in gewicht, wondjes krijgt, een schilferige huid en/of gele vingers op de oren. Weeg je egel dus ook regelmatig, zodat je makkelijker kunt zien of alles nog goed gaat.

Wormen

Ze kunnen wormen krijgen door bijvoorbeeld insecten en vlees te eten, of omdat er vliegen in het verblijf leven die wormeneitjes meedragen. Het is daarom erg belangrijk het verblijf regelmatig schoon te maken en vlees en insecten zo vers mogelijk te geven en niet te lang te laten staan. Je egel zal vrij snel afvallen en meer gaan eten om zijn hongergevoel te stillen. Je kunt het bij de dierenarts laten controleren of je egel wormen heeft, hiervoor heeft hij alleen een beetje verse ontlasting nodig. Als je egeltje wormen heeft, zijn er een paar opties. Beneden de 6 maanden leeftijd, kan het beste Fenbendrops gegeven worden. Dit kan de dierenarts doen en het middel is dan ook niet zomaar te koop. Boven de 6 maanden kun je zonder recept Stronghold kitten kopen bij de dierenarts. Dit middel is voor Witbuikegels vrij agressief en moet dan ook goed gedoseerd worden. Weeg je egel eerst en geef het vervolgens 1 druppel uit de pipet per 100 gram lichaamsgewicht, naar beneden afgerond. Als je egel dus 420 gram weegt, geef je vier druppels, maar als je egel 380 weegt, kun je beter 3 druppels geven.

Mijten

Mijten komen vooral bij de egel door de bodembedekking, maar het kan ook van je kat, hond of knaagdier af komen of zelfs via iemand die jouw gel vasthoudt en thuis een mijtprobleem heeft, mijten kunnen namelijk erg makkelijk overgedragen worden. Mijten veroorzaken een schilferige, rode huid en als het langer aanhoudt kan het ook flinke open wonden veroorzaken of een korstige huid. Mijt kun je het best door een ervaren dierenarts laten behandelen. Zorg dat het verblijf volledig schoongemaakt én ontsmet is en de egel bij de dierenarts behandeld, voor je de egel terug in het verblijf zet. Er zijn ook middelen als ‘diatomaceous earth’ die goed helpen tegen mijt. Dit is te bestellen via omlet.nl, is bijna altijd succesvol en kan geen kwaad voor de egels als ze het opeten.

Schimmel

Schimmel kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt, maar komt gelukkig niet heel vaak voor. Schimmel kun je herkennen aan gele “vingers” aan de oren en witgele vlekken op de huid. Soms komen open wonden ook voor. Schimmels zijn op te sporen via een huidschraapsel bij de dierenarts en zijn meestal prima te verhelpen met een crème.

Overgewicht en obesitas

Witbuikegels zijn érg gevoelig voor overgewicht en komen vaak makkelijk aan in gewicht. Veel Witbuikegels die als huisdier gehouden worden, hebben dan ook last van overgewicht. Het is dus belangrijk om je egel regelmatig te wegen en te kijken naar de lichaamsvorm. Een gezonde Witbuikegel heeft een druppelvormige lichaamsvorm met rechte of heel licht bolle flanken (dit zijn de zijkanten van de buik, als je de egel van bovenaf bekijkt). Een te dunne egel heeft holle flanken. Een te dikke egel heeft bolle flanken en lijkt meer rond dan druppelvormig. Het wordt vaak gezegd dat een Witbuikegel die zich kan oprollen, prima op gewicht is. Maar dat is niet altijd waar. Een Witbuikegel die zich niet meer kan oprollen omdat het te dik is, valt al onder de categorie obesitas en kan flinke interne problemen krijgen. Op dit punt ben je dus al véél te laat met ingrijpen en kan het zijn dat je egel vroegtijdig overlijdt. Diabetes, lever- en nierproblemen en diverse darmproblemen in combinatie met obesitas komen erg vaak voor. In een vroeg stadium kan de schade soms nog worden teruggedraaid, maar dat is lang niet altijd het geval. Zorgen dat jouw egel niet obesitas wordt en tijdig ingrijpen is dus van groot belang.