Hoe herken ik een malafide fokker?

Na beurzen waar dieren worden verkocht, zien we als hobbyfokkers altijd extra veel mensen die thuiskomen met veel te jonge, meestal magere egeltjes die vaak ziek blijken te zijn en soms zelfs zo erg dat ze niet meer te redden zijn 🙁
Ik snap het wel, er is weinig aanbod onder de hobbyfokkers en er is extreem veel vraag waardoor je ongetwijfeld lang moet wachten. Dat je dus wilt kijken naar een egeltje op zo’n beurs snap ik héél goed, maar kijk alsjeblieft heel goed uit naar broodfokkers en mensen die zich voordoen als goede fokkers!
Hoe je een onbetrouwbare fokker herkent? Dat is niet zo moeilijk!

Geen stamboom

Een goede, betrouwbare hobbyfokker zorgt altijd dat je voor je aankoop de stamboom in handen krijgt. De één doet dit digitaal, de ander op papier, maar er is geen hobbyfokker in Nederland, Duitsland of welk Europees land dan ook die hier niet aan meewerkt. Tenzij ze dus andere bijbedoelingen hebben. Pretnestjes hebben meestal ook geen stamboom, maar worden door de gevoeligheid van de diersoort evenmin gewaardeerd. Geeft de verkoper dus geen stamboom af, ook niet bij navragen, dan kun je je afvragen of de verkoper wel te betrouwen is.

Wondjes

Heeft de egel wondjes, of één van de anderen die hij/zij verkoopt? Dan heeft dit vaak te maken met het samen huisvesten van teveel egels, een allergie, mijt, of iets anders wat meestal niet erg betrouwbaar is. Het komt vaak voor dat verkopers de egels thuis samen huisvesten wat soms fout gaat (voornamelijk bij mannen, maar ook vrouwen in groepen kunnen onderling flink ruzie krijgen) en ze de dieren op een beurs wel apart in bakken aanbieden. Of dat de egels vergevorderde mijt hebben die vaak al niet goed meer te behandelen is waardoor ze kunnen overlijden. Zie je een egel met wondjes of rode vlekken/korstjes? Dan zou ik vooral heel snel doorlopen.

Mager, sloom of dichte ogen/neus

Soms is het extreem en zijn de egels zelfs mager, sloom, koud en hebben een verstopte neus of ogen. In dit geval is een egel meestal al dichter bij overleden dan je zou denken en het is zelfs al gebeurd dat één van de egels nog overleed terwijl de nieuwe eigenaar op de beurs liep. Verkopers doen alsof hun neus bloed en omdat dit soort fokkers geen enkele vorm van aankoopbewijs geven, ben je je geld én je nieuwe diertje gelijk kwijt zonder dat je er iets tegen kunt doen. Hard doorlopen dus!

Klein of te jong

Een egeltje van 8 weken die normaal gesproken mag verhuizen vanaf de fokker, is minimaal 160 gram en toch al aardig van formaat. Jonger dan 8 weken is absoluut not-done, omdat de jongen nog afhankelijk zijn van de moeder of nog volop in ontwikkeling zijn en nauwelijks weerstand hebben opgebouwd. Een verstandig fokker zal dus geen jongere dieren op een beurs aanbieden. Vraag dus altijd na hoe zwaar een egeltje weegt en hoe oud hij/zij is. Een egel van 8 weken die verkocht mag worden volgens richtlijnen van goede hobbyfokkers, weegt minimaal 160 gram en liever nog boven de 180 gram.

Te oud

Daar in tegen bestaat er ook een uiterste. Een egel die al ouder is, herken je meestal niet zo goed. Vraag daarom altijd na hoe oud een egel is. Boven de 2 jaar is de kans groot dat de verkoper het dier verkoopt omdat hij/zij er niet meer me kan fokken en het dus geen geld meer opbrengt en daarom weg moet. Een goede hobbyfokker zal altijd rustig aan doen met de verkoop van een pensioensdier om te verzekeren dat áls ze al moeten verhuizen, ze in elk geval in een tophuis terecht komen. Meestal gebeurd deze verkoop dus niet op een beurs.

Veel egels in één bak

Tenzij de fokker duidelijk aangeeft dat het dames zijn die altijd samen hebben gezeten en goed samen kunnen, gaat dit eigenlijk altijd om broodfok. Mannen horen sowieso niet samen te zitten. Een goede fokker zal vrijwel altijd elke egel apart in een eigen bak zetten, of op zijn allerminst véél ruimte bieden aan de egels die samen zitten, met het liefst zo veel mogelijk schuilplaatsen om de stress te verminderen.

Kille verkoop

Een onbetrouwbare fokker zal altijd zo snel mogelijk, zo veel mogelijk willen verkopen en gaat jou niet alle basisinformatie uitleggen op een beurs zonder de garantie dat jij een egel koopt. Wanneer je aangeeft dat een egel gewond is, mager of zelfs al overleden, zal hij zonder blikken of blozen die egel weghalen en verder geen enkele stap ondernemen om de rest te controleren.

Te lage of te hoge prijzen, rare promotie slogans

Een fokker die de egels voor minder dan €75 verkoopt, is meestal niet op de hoogte van de gangbare prijzen en wil gewoon zo goed mogelijk verkopen. Vaak zie je bij dit soort stands ook een briefje met de tekst die neerkomt op “normale keuren €50 en speciale kleuren €100”. Feit is: speciale en zeldzamere kleuren zijn dat niet zonder reden en worden vaak verkocht aan fokkers onderling. Soms zijn er zelfs volle wachtlijsten voor deze kleuren, waardoor je als beginnende houder nauwelijks aan de beurt komt voor dit soort kleuren. Laat je dus niet voor de gek houden!

Geen startpakket & registratie

Een fokker die uit is op enkel geld en niet geeft om dierwelzijn, zal je ook niet voorzien van een startpakket met voer voor de eerste dagen en speeltjes of dekentjes met de nestgeur. Ook zal de verkoper niet jouw gegevens opschrijven om in contact te blijven na de verkoop en om op de hoogte te blijven van waar zijn/haar egels zich begeven. Een goede fokker zal jouw gegevens altijd bij de hand houden, mochten er na de verkoop problemen ontstaan. De wet bepaald namelijk dat iedere verkoper van dieren, verplicht is om een garantie van 6 maanden te geven vanaf de datum van verkoop. Door jou niet te registreren, komt een verkoper daar op zo’n beurs lekker makkelijk onderuit. Jij hebt namelijk geen bewijs dat je de egel bij hem/haar hebt gekocht en de verkoper heeft geen enkel bewijs dat hij jou de egel heeft verkocht.


Kortom…

Wees altijd op je hoede op een beurs waar dieren worden verkocht en vraag bij twijfel één van de betrouwbare fokkers die er rondlopen of iemand met net zo veel ervaring, of ze jou willen helpen bij het zoeken naar een geschikte egel op de beurs.

Goed om te weten

  • Ondanks dat de meeste hobbyfokkers met wachtlijsten werken, sturen we vaak mensen naar elkaar door als we weten dat iemand egeltjes beschikbaar heeft. Zo hoef jij minder lang te wachten en kunnen wij als fokkers onze wachtlijsten toegankelijk houden.
  • Vaak geven hobbyfokkers voor een beurs aan of zij nog dieren beschikbaar hebben, dus je kunt altijd even rondkijken of je misschien wat kunt afspreken om een egeltje van die fokker op een beurs op te halen. Scheelt jou reizen en je kunt tóch een egeltje kopen van een betrouwbare fokker. Kun je op de beurs mooi kijken naar leuke spulletjes!
  • Een betrouwbare fokker zal je altijd foto’s van de ouders of zelfs de ouders zelf kunnen laten zien. Sommigen hebben ook een website waar je de ouders kunt terugvinden.
  • Goede fokkers zullen altijd bereikbaar zijn voor advies, vragen of bij problemen. Na verkoop en voor de rest van jouw egel’s leventje.

Juuth

Leave a Reply

Your email address will not be published.