De acaciarat

Taxonomie

Rijk:                      Animalia (Dieren)
Stam:                   Chordata (Chordadieren)
Klasse:                 Mammalia (Zoogdieren)
Orde:                    Rodentia (Knaagdieren)
Familie:               Muridae (Muisachtigen)
Onderfamilie:   Murinae (Muizen & ratten van de Oude Wereld)
Geslacht:            Thallomys (Afrikaanse ratten)
Soort:                   Thallomys paedulcus (Acaciarat)

Herkomst

De Acacia Rat komt voor in Afrika en deelt een klein deel van hun natuurlijke habitat met Witbuikegels. Acacia Ratten komen voor in de sub-Sahara en heeft een groot verspreidingsgebied van zuid Ethiopië en Somalië door Oost Afrika naar zuidelijke delen van Democratisch Republiek Conga, Angola en Zambia. Vanaf daar loopt het gebied zuidwaarts naar het noordoosten van Zuid-Afrika en Swaziland.

Bij de IUCN Red List staat de soort omgeschreven als Least Concern, wat inhoud dat ze veelvuldig voorkomen.

Gedrag & verzorging

Acaciaratten zijn nachtactieve en sociale dieren. Dat houdt in dat ze voornamelijk in de late avond en nacht wakker zijn en dan eten en rond klimmen. Overdag slapen ze vooral. Ook houden ze van contact met hun soortgenoten. Het is daarom van groot belang dat je minimaal 2 dieren houdt per verblijf.

Huisvesting

Acaciaratten zijn schuwe, maar erg beweeglijke dieren die graag klimmen en erg behendig zijn. Een minimaal verblijf van 80 cm breed, 40 cm diep en 120 cm hoog is minimaal voor 2 dieren. En zoals met elke diersoort het geval is: groter is áltijd beter!

Omdat ze zo graag klimmen en zo’n 80% van de dagen en nachten in de hoogte doorbrengen is een inrichting met veel takken, lianen, touwen of andere klimmogelijkheden een absolute pré. Fruitbomen zijn geschikt, maar bamboe bijvoorbeeld ook. je kunt ook sisaltouw vlechten en daar een soort liaan van maken door het verblijf heen. Schuilplaatsen als kurktunnels, stukken hout, bloempotten en wilgenbruggen zijn ideaal en je dient minimaal 1 schuilplaats per dier te creëren zodat ze elkaar uit de weg kunnen wanneer ze dit willen. Hangmatjes van fleece worden ook gewaardeerd, al lijkt dit lang niet zo natuurlijk.

Bamboe met bladeren wordt niet alleen als klimmateriaal gebruikt, maar wordt ook redelijk goed geknaagd en gegeten, zorg er dus wel voor dat alles vrij is van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit geldt ook voor fruitbomen, al wordt aan dat hout wel minder snel geknaagd.

Als bodembedekking kun je denken aan zaagsel, back2nature, beukensnippers of een bio actieve bodem met zand, cocopeat, ecologische potgrond, bladeren, hooi en schors. De laatste drie zijn sowieso aan te raden als nestmateriaal.

Voeding

Acaciaratten zijn knaagdieren, dus logischerwijs zullen ze hun tanden bijhouden door te knagen aan hout en andere materialen. Maar qua voeding zijn ze niet even makkelijk als de meeste knagers en ze kunnen flink kieskeurig zijn. Ze voeden zich voornamelijk met zaden en insecten, maar lusten af en toe ook een stukje fruit. Groente zijn ze minder dol op. Een voorbeeldmenu van gemengd voor voor Acaciaratten bestaat uit:

 • 100 gram hamstervoer
 • 50 gram gedroogde meelwormen
 • eventueel andere gedroogde insecten
 • 300 gram onkruidzaad
 • 100 gram parkietenzaad
 • 100 gram kippenvoer
 • eventueel eiwitvoer

Als kun je met dit menu flink spelen naar wat ze wel en niet lusten, is dit een prima menu om mee te beginnen. Zo krijgen ze zowel hun insecten binnen als verschillende zaden. Maar toch is het van groot belang om insecten ook levend aan te bieden. Dit omdat gedroogde insecten weinig of geen voedingswaarde bevatten en enkel voldoen als vorm van vezels die hun darmen aan het werk houden. In Afrikaanse diersoorten met een grote voorkeur voor insecten is dit van extreem groot belang om aandoeningen als leververvetting tegen te gaan.

Aanvullend op het dagelijkse menu kun je de volgende dingen voeren:

 • (Acacia)honing
 • Kakkerlakken (klein)
 • Sprinkhanen (Klein)
 • Krekels (elk formaat)
 • Meelwormen
 • Moriowormen
 • Buffalowormen
 • Wasmotten
 • Zijderupsen
 • Keverlarven
 • KVV of BARF vlees (in stukjes)
 • Fruit (geen citrusvruchten!)
 • Diverse noten en zaden

Voortplanting

Acaciaratten worden blind, doof en kaal geboren. Na 28 tot 31 dagen worden ze afgespeend en tot die tijd hangen ze aan de moeder terwijl zij door het verblijf loopt. Na ongeveer 107 dagen zijn ze vruchtbaar. De tijd om ze te scheiden op geslacht ligt echter op 6-8 weken, om te voorkomen dat eventueel vroegrijpe mannen hun zussen en moeder niet kunnen dekken. Fokrijp zijn de dieren vanaf een week of 16, afhankelijk van hoe snel ze groeien.

Acaciaratten zijn ongeveer een maandje drachtig en krijgen tussen de 2 en 5 jongen per keer. Ze kweken ongeveer eens per drie en een halve maand, al kan een dame ook direct na de bevalling opnieuw gedekt worden. Zeker in het begin zal een dame er geen probleem mee hebben om gelijk opnieuw gedekt te worden. Naarmate de dieren ouder worden, zal ook het aantal nesten van een vrouw minder worden.

Het wordt om die reden ook aangeraden om in geval van kweken een trio of groep te hebben met 1 man en minimaal 2 vrouwen.