Bio actief en natuurlijke inrichtingen

Misschien heb je al wel een paar keer onze verblijven gezien of heb je van anderen de nieuwe manier van huisvesten al meegekregen, bijvoorbeeld via Facebook? Natuurlijke en bio actieve huisvesting is tegenwoordig bij veel diersoorten helemaal ‘hip’. Maar waarom? Wat houdt het eigenlijk allemaal in?

Het basisprincipe

Eigenlijk begin het bij de natuurlijke huisvesting. Een verblijf dat zo veel mogelijk wordt ingericht naar de natuurlijke leefomgeving van een dier. Een aangepaste achtergrond, een mengsel van verschillende natuurlijke materialen als bodembedekking en natuurlijk hout en stenen om het mooier te maken en te zorgen voor schuilplaatsen.

Waarom? Voornamelijk omdat de dieren hun natuurlijke instinct beter naar voren laten komen en ze een betere vorm van verrijking te geven. Een Witbuikegel kan wel kilometers per nacht lopen, dus ze hebben de beweging wel nodig. Zeker omdat ze ook een aanleg hebben voor obesitas, wat uiteindelijk ook kan zorgen voor diabetes. Ze houden van graven, maar kunnen ook redelijk klimmen en zijn erg nieuwsgierig! In een natuurlijke huisvesting krijgen ze daar alle mogelijkheid toe.

Natuurlijke huisvesting

Een natuurlijk verblijf is het eerste begin. Neem vooral goed de tijd om te kijken wat je uiteindelijk wilt, want er zijn verschillende regio’s in de Sahel waar Witbuikegels voorkomen en dus zijn er verschillende ‘typen’ binnen de natuurlijke inrichtingen.

1 Bosgebied

Hierbij kun je denken aan een verblijf met veel cocopeat, een dikke laag gedroogde bladeren, hooi en boombast stukken. Grote kurken tunnels om in te schuilen, grote takken om het wat mooier te maken. Misschien wat levende planten zoals Sansevieria, Iers mos en donkergroene Carex grassen. Een wat donkerder gebied met veel schuilplekken.

2 Halfwoestijn

In een halfwoestijn heb je wel planten, maar een stuk minder. Hier zou je bijvoorbeeld voor veel speelzand kunnen gaan met een klein beetje boombast stukken en wat meer hooi, maar kun je de cocopeat en gedroogde bladeren weg laten. Gebruik wat meer leistenen in combinatie met verscholen schuilplaatsen en ga voor wat drogere planten zoals Tillandsia’s die je aan een losse tak kunt lijmen met speciale lijm of voor een Echeveria soort. Her en der een mooie lichtere Carex lijkt hier ook erg mooi!

Achterwand

En zo kun je natuurlijk een beetje spelen met wat je zelf wilt. Ook je achterwand kun je aanpassen aan de leefomgeving die jij kiest. Een bosgebied heeft een wat donkerder achterwand dan een halfwoestijn. Misschien kies je er zelfs voor om de twee te combineren en ga je voor de gulden middenweg met een paar Tillandsia’s aan de achterwand.

Bio actief

Een bio actief verblijf gaat een stapje verder. Hierbij zorg je namelijk dat de bodem zichzelf onderhoudt zodat je niet of nauwelijks hoeft te verschonen. Deze stap is wel lastig en kost vooral veel tijd om goed op te starten. Nadat je de hele bodem hebt gemaakt zoals omschreven bij de natuurlijke huisvesting, voeg je hier namelijk ook planten en dieren toe aan het verblijf.
Hoe dat werkt om de bodem zelfonderhoudend te maken? Een Witbuikegel poept, plast en maakt afval wat op de bodem blijft liggen. Dit afval wordt eerst door de grotere opruimdieren opgegeten. Die dieren laten kleinere ontlasting en kleinere delen afval achter die op hun beurt weer wordt opgegeten door de kleinere opruimers. Het afval wat zij achterlaten zit meestal diep in de bodem en wordt opgenomen door de planten, die er weer van kunnen groeien. De planten vormen ook een goede schuilplaats voor de opruimers, dus ze zijn er niet alleen voor het oog. Zo blijft het goed in balans.

Clean up crew

De diertjes die je als opruimers in en op de bodem laat leven zijn dus héél belangrijk in een bio actief verblijf. Er zijn verschillende soorten die je kunt toevoegen die elk hun eigen functie hebben. Hier zullen we later in blogposts verder op in gaan.

 • Springstaartjes
 • Regenwormen
 • Buffalo-, meel- of moriowormen
 • Pissebedden
 • Rozenkevers

Al deze soorten hebben ook zorg nodig om te overleven en liefst ook voort te planten, anders houden ze de bodem natuurlijk niet schoon. Daarom kun je na het toevoegen van de beestjes beter een weekje of 2 wachten tot ze goed gesetteld zijn. Zo kunnen ze het verblijf leren kennen, schuilplaatsen vinden, enzovoort. Je kunt ze in deze twee weken alvast kleine stukjes groente, fruit en/of geweekte kattenbrokjes geven om ze te voeren. Om ze ook genoeg water te geven om van te drinken en de bodem vochtig genoeg te houden om in te leven, zul je tweemaal per week in de ochtend lichtjes de bodem moeten sproeien. Onder stenen en bij planten blijft de grond vochtiger, de beestjes zullen daar dus ook het meest blijven zitten. Om te eten, zullen ze wel de hele bodem af lopen. Verdiep je ook een beetje in de soorten die je in het verblijf doet, zodat je weet of je bij nakweek eventueel rekening moet houden met een dikkere bodem of bepaalde voedingsstoffen in de bodem.

Na de twee weken, kan je de egel in het verblijf zetten. Af en toe zal hij/zij wel wat van de opruimers opeten, vooral als je buffalo-, meel- of moriowormen in de bodem hebt. Deze zul je dus af en toe opnieuw moeten toevoegen.

Levende voedseldieren

Je kunt naast de opruimers ook levende voedseldieren toevoegen, zodat de egel in zijn eigen verblijf moet zoeken naar eten. Een extra verrijking tegenover de speeltjes die je meestal in zo’n verblijf niet toevoegt. Ook hier zul je goed moeten kijken naar wat de dieren nodig hebben om eventueel voort te planten in het verblijf, al zul je af en toe je voedseldieren wel opnieuw zult moeten toevoegen.
Ook hier zijn veel soorten die geschikt zijn om toe te voegen als levende voedseldieren. Ook deze dieren kun je het best tegelijk met de opruimers in het verblijf los laten zodat ze eerst kunnen acclimatiseren.

 • Kakkerlakken (Dubia’s)
 • Buffalo-, meel- en moriowormen
 • Gekweekte slakken
 • Masmotten
 • Krekels
 • Sprinkhanen

Cohabitatie

Sommige mensen gaan zelfs nóg een stapje verder door een reptiel aan het verblijf toe te voegen die de voedseldieren in toom houden die te snel kweken en overpopuleren in het verblijf. Zoals bijvoorbeeld een gekko om de krekels op te eten. Let wel op dat de dieren niet giftig mogen zijn en ze aangevallen kunnen worden door de egel. Andersom kan het natuurlijk ook gelden dat het die de egel aanvalt, dus het cohabiteren heeft best veel risico’s. Zelf doen we dit dus ook niet en zullen dit ook niet snel aanbevelen, maar de mogelijkheid is er wel als je genoeg kennis van deze dieren hebt.

Juuth

Leave a Reply

Your email address will not be published.